A moszkvai Bolsoj Színház teljes balett évadja az Uránia mozivásznán

2012.09.02.

A moszkvai Bolsoj Színház teljes balett évadja az Uránia mozivásznán

A hazai komolyzenei közvetítések kínálatát tovább színesíti az Uránia Nemzeti Filmszínház legújabb sorozata, mely keretében a világhírű moszkvai Bolsoj balett teljes 2012/13-as évadját műsorra tűzik.

Bár korábban már többször szerepelt balett vetítés különböző filmszínházak műsorán, most először látható hazánkban a világ egyik legnevesebb intézményének, a Moszkvai Nagyszínháznak, vagy ismertebb nevén Bolsoj Tyeatr-nek egy teljes évadja.

Az előadásokat a MET vetítésekhez hasonlóan a legmodernebb videó technológiával és briliáns operatőri munkával, élőben rögzítik. Az Uránia Dísztermében úgy érezheti magát a néző, mintha a Bolsoj legjobb páholyából nézné az előadásokat.

Az ősszel kezdődő 2012/13-as új évad előtt, a nyári hónapok során a korábbi évek legsikeresebb előadásiból álló vetítéssorozat várja a balett szerelmeseit, így a szintén júniusban kezdődő Metropolitan operaválogatás mellé idén nyáron egy újabb komolyzenei műfaj költözik a fővárosi filmszínházba.

Júniusban 17-én Sosztakovics A tiszta vizű patak c. művéből készült előadással kezdődik a sorozat, ezt követi júliusban Csajkovszkij klasszikusa, a Csipkerózsika.

Augusztusban Adolphe Adam A kalózhajó (Le Corsair) c. műve tekinthető meg, végül Glazunov Raymonda c. balettje zárja a nyári válogatást, hogy szeptember végén átadja a helyet az új, 2012/13-as évad élőadásainak.

A Bolsoj 2012/13-as programjában a számos klasszikus mellett több, hazánkban kevésbé ismert, magas művészi színvonalat képviselő balettet és egy világpremiert is láthatnak a nézők.

A klasszikusok közül ebben az évadban műsoron lesz A hattyúk tava, A diótörő, A bajadér, a Don Quijote, az évadot pedig a Rómeó és Júlia előadás vetítése zárja 2013. májusában. Az évad előadásai között átható lesz továbbá Cesare Pugni A fáraó lánya c. balettje, valamint műsoron szerepel Lovenskiold A tündér c darabja és Sztravinszkij Tavaszi áldozat c. műve. Ez utóbbinak egy egészen új felfogású, modern koreográfiája kerül bemutatásra a Bolsoj Színházban – és immár az Uránia Nemzeti Filmszínházban is.

Jegyek egységesen 3.600 Ft-os áron kaphatók a helyszínen, valamint a Jegymester hálózatában.

vissza