A világon az elsők között: Budapesten az újraálmodott Anyegin

2012.10.31.

A világon az elsők között: Budapesten az újraálmodott Anyegin

A Puskin verses regénye alapján készült táncszínpadi mű 2012-es színrevitele a zászlóshajók közé navigálja a Magyar Nemzeti Balett társulatát. A Thomas Mika által tervezett új díszlet- és jelmezkollekcióban ugyanis a világon még csak néhány együttes tartja műsoron az Anyegint.

John Cranko az 1960-as években koreografálta mára világhírűvé vált Anyegin-balettjét. A művet 1965 áprilisában mutatta be a Stuttgart Ballet, azóta a legnagyobb presztízsű nemzetközi színpadok – mint a New York-i Metropolitan, a Covent Garden, a müncheni Bajor Állami Balett, a berlini vagy a bécsi opera – folyamatosan repertoáron tartják. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója a produkció október 30-i sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte, hogy visszaemelheti a társulat kínálatába az Anyegint, amelynek jogait néhány éve elvesztette a budapesti együttes. A lehetőség visszaszerzése balettdiplomáciai áttörésként is értékelhető, melynek nyomán a jogtartók küldöttei megbizonyosodtak az Operaház balett társulatának magas szintű kvalitásairól, ezután köttetett meg a megállapodás.

A vadonatúj színpadkép Thomas Mika díszlet-, jelmez- és világítástervezőnek köszönhető. Az alkotó a Hamburgi Színházművészeti Főiskolán végzett rendező szakon. A klasszikus balett gyöngyszemei közül Derek Deane Kaméliás hölgyéhez és John Cranko Anyeginjéhez, valamint Rómeó és Júliájához alkotott terveket, olyan kiváló együttesek számára, mint a Stuttgart Ballet, a Berlini Állami Balett, a szöuli Universal Ballet, a Kínai Nemzeti Balett vagy a Flandriai Királyi Balett. 

A november 3-i bemutatót hónapokkal megelőző szereplőválogatás a stuttgarti mesterek felügyeletével történt. A megfelelő karakterek kiválasztása után a jogtulajdonosok kérték fel és delegálták a betanító balettmestereket. A felkészülést Agneta Stjernlöf-Valcu és Victor Valcu, a Svéd Királyi Balett koreográfusa és egykori szólistája segítette. 

Kazah balettcsillag debütál a Magyar Nemzeti Balett Étolile-jának partnereként

A Magyar Nemzeti Balett kötelékében a 2012/2013-as évadtól új prímabalerinát üdvözölhet a közönség. Aliya Tanykpayeva a 2003-as Luxemburgi Nemzetközi Balettverseny nagydíjasa, a Kazahsztáni Klasszikus Balett Intézetben végzett. A világhírű Imperial Russian Ballet együttesének szólistája volt, majd 2005-től a bécsi Staatsoper, 2009-től a Zürichi Operaház színpadán táncolta el a balettirodalom legnagyobb klasszikus női főszerepeit, emellett számos kortárs darabban is színpadra lépett.

Tatjana szerepében Oláh Zoltán első magántáncos partnereként debütál a Magyar Állami Operaházban. A címszerepet táncoló Oláh Zoltán táncművész a Magyar Állami Operaház történetében, a 2011/2012-es évad végén, elsőként vehette át a friss alapítású Étoile-díjat, amelyet az idei évad teljes hosszában egyedüliként visel a Magyar Nemzeti Balett társulatában. 

A bemutatón a Magyar Állami Operaház zenekarát Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató vezényli.

A hazai tánctörténetben egyedülálló együttműködés: a Magyar Nemzeti Balett támogatója az adidas

Október 30-ától a magyar táncművészet történetében egyedülálló együttműködést valósít meg a Magyar Nemzeti Balett és az adidas Hungary Kft. A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett célkitűzése, hogy olyan támogatókat, mecénásokat és partnereket nyerjen meg, akik elősegítik az együttes szakmai fejlődését. Első, kiemelt partnerként az adidas Hungary Kft-vel kötöttek megállapodást, amelynek eredményeképpen az adidas az együttes szóló- és tánckari művészeit sportfelszereléssel látja el. Együttműködésük, amelynek lejártát követően további két évre történő meghosszabbításról egyezhetnek meg, hivatalosan 2014. június 30-áig tart.

vissza