Elhunyt Nagy Iván

2014.02.22.

Elhunyt Nagy Iván

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Iván világhírű balettművész, a Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadója. Habár karrierje csúcsán, 35 évesen vonult vissza a színpadtól, mind a szakma, mind a közönség a legjobb táncosok között tartotta számon.

Az 1943-ban, Debrecenben született Nagy Iván 1951-től tanult az Állami Balett Intézetben, mesterei Bartos Irén és Olga Lepesinszkaja voltak.

1960-ban a Magyar Állami Operaházhoz szerződött. 1965-ben harmadik lett a Várnai Nemzetközi Balettversenyen, ennek köszönhetően meghívták a Washingtoni Nemzeti Baletthez. Három év múlva már a New York City Balettben táncolt Balanchine vezetésével, majd az Amerikai Balettszínház (ABT) tagja és vezető szólistája lett. Világkarrierje itt teljesedett ki, a színpadtól 1978-ban vonult vissza.

Ezt követően balettmesterként dolgozott az Ausztrál Balettnél és más együtteseknél. Később a Santiago de Chile-i Városi Balett művészeti vezetője, majd a Cincinnati Balett, 1990-től pedig az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője.

Nagy Iván tiszta technikájú, jó játékkészségű művészként vonult be a balettirodalomba, nemzetközi karrierje során a világ legnevesebb balerinái - Margot Fonteyn, Carla Fracci, Natalja Makarova, Cynthia Gregory, Gelsey Kirkland - partnereként is hatalmas sikere volt.

Művészi életpályája során olyan nagy nevű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint George Balanchine, Ronald Hynd, Jerome Robbins, Rudolf Nureyev, Frederick Ashton vagy Alvin Ailey. A Magyar Állami Operaházban 2012. szeptemberétől töltötte be a művészeti főtanácsadói pozíciót.

 

vissza