Hatalmas siker az Anyegin

2014.01.26.

Hatalmas siker az Anyegin

Január 26-tól újra színpadon a Magyar Nemzeti Balett Anyegin sorozata. John Cranko nagy volumenű balettjében ismét feltűnik Aliya Tanykpayeva, aki az előző évadban Tatjanaként debütált Budapesten.

John Cranko az 1960-as években koreografálta mára világhírűvé vált Anyegin-balettjét. A művet 1965 áprilisában mutatta be a Stuttgart Ballet, azóta a legnagyobb presztízsű nemzetközi színpadok – mint a New York-i Metropolitan, a Covent Garden, a müncheni Bajor Állami Balett, a berlini vagy a bécsi opera – folyamatosan repertoáron tartják. 

Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója a tavalyi bemutató alkalmával mérföldkőnek nevezte, hogy visszaemelheti a társulat kínálatába az Anyegint, amelynek jogait néhány éve elvesztette a budapesti együttes. A lehetőség visszaszerzése balettdiplomáciai áttörésként is értékelhető, melynek nyomán a jogtartók küldöttei megbizonyosodtak az Operaház balett társulatának magas szintű kvalitásairól, ezután köttetett meg a megállapodás.

A 2014-es sorozatban a kiváló kazah táncosnő mellett Popova Aleszja hiteles, megkapó alakítását is láthatja a közönség, a címszerepben pedig Liebich Roland és Oláh Zoltán mellett Kekalo Jurij is bemutatkozik február 6-án. A huszonhét éves ukrán művész, amellett, hogy a Harkovi Nemzeti Operaházban vendégként táncolt szólószerepeket, a Kijevi Nemzeti Balett, majd a szentpétervári Eifman Balett társulatának tagja volt.

Solymosi Tamás egy évvel ezelőtt szerződtette az Operaház balett társulatához, s csak néhány hónap kellett ahhoz, hogy Kekalo Pártay Lilla Aranyecset című darabjában kirobbanó formában mutatkozzon be első budapesti szólószerepében. 

A Puskin verses regény balettszínpadi adaptációjának további szerepeiben színre lépnek a Nemzeti Balett legnépszerűbb szólistái, többek közt Felméry Lili, Pap Adrienn, Leblanc Gergely, Medvecz József, Szirb György és Apáti Bence. Lenszkij szerepében először látható az alig 27 évesSimon István, aki a tavalyi év végén Drezdából szerződött a társulathoz, míg Cserta József Greminként debütál a darabban. A február 6-i és 8-i előadásban Olgát is egy új beálló, a kubai származású balerina,Jessica Carulla Leon alakítja. Az előadást Csajkovszkij csodálatos zenéje és Thomas Mika letisztult látványvilága teszi teljessé.

vissza