Különleges meglepetés a Diótörő Fesztiválon

2013.11.30.

Különleges meglepetés a Diótörő Fesztiválon

Vasárnap veszi kezdetét a Magyar Állami Operaház ünnepváró eseménysorozata, a Diótörő Fesztivál, amelynek nyitányára megérkezik Nyíregyházáról a dalszínház karácsonyfája is.

Az Operaház szabadtéri karácsonyváró programja egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő kampányával. Az Operaház standján - az első két adománygyűjtés sikerének köszönhetően ismét - a dalszínház vezetői, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek a forró italok árusításában, ösztönözve a klasszikus műfaj iránt érdeklődők és a vendégek adakozó kedvét. 

A nyitó napon a Magyar Nemzeti Balettnél A diótörőben hamarosan debütáló japán szólista, Nakamura Shoko és Diótörő herceg, vagyis Leblanc Gergely is árusít, a további estéken azonban más szólistákkal és a dalszínház vezető énekeseivel találkozhat a közönség. A tea- és forraltbor-kimérés hangulatát az Operaház Hajós utcai Szfinx teraszán fellépő kórusok teszik emelkedetté. 

Ismét láthatók lesznek a Diótörő Fesztivál városi díszletei a színház előtt. A látogatók - idén először - kézzel fogható emléket is hazavihetnek a Diótörő Fesztiválról: a Szfinx mellett családi fotót készíttethetnek az Aranyecset című balett egyik díszletelemében, egy hatalmas szánban, amelyet december 6-án, számos ajándékkal a Mikulás is meglátogat. Az advent második felében külön műsort rendez a dalszínház testi fogyatékkal élő vagy szociálisan rászoruló gyermekeknek. Idén, december 12-én több előadással, matinéval és koradélutáni kiadással is készül a társulat. 

December 16-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Operaház együttese ad karácsonyi hangversenyt, amelyen közreműködik Csáki András gitárművész. A kamarazenészként is ismert muzsikus szólókoncertjei mellett rendszeresen ad hangversenyt szimfonikus zenekarokkal.  Az Operaház téli műsorkínálatának már több mint hatvan éve legkedveltebb előadása A diótörő. Az idei sorozatban 25 alkalommal kerül színre a több évtizede változatlan érdeklődéssel körülvett darab a Magyar Nemzeti Balett társulatával, valamennyi vezető szólistájával - köztük az idei Étoile, Alija Tanyikpajeva -, a gyermekszerepekben a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeivel. Jegyek már csak 1-2 előadásra kaphatóak online! 

December 24-én harmadik alkalommal rendezi meg az operaház a Diótörő-gálamatinét a társulat legnevesebb szólistáinak felléptével, Halász Péter vezényletével. 

(Operainfo.hu)

vissza