Solymosi idén is a legnagyobb mesterek között

2012.08.18.

Solymosi idén is a legnagyobb mesterek között

Augusztus 18-án ér véget a prágai Masterclasses elnevezésű nemzetközi balettkurzus. A kéthetes képzésre a nemzetközi táncélet leghíresebb balettmestereit hívják meg a szervezők.

A mesterek hetenként kilencven táncossal foglalkoznak, olyan frissen végzett, vagy képzésük utolsó éveiben járó fiatalokkal, akik számára meghatározó szakmai tapasztalatot, esetenként pedig lehetőséget jelent a szakma legjelesebb képviselőinek iránymutatásával zajló munka.

A Daria Klimentova, cseh származású prímabalerina által alapított kurzusra évek óta többszörös a túljelentkezés. A világ minden tájáról érkeznek a fiatal művészek, idén, az európai országok mellett japán, koreai, brazil és argentin táncművészek is részt vesznek. Többek közt a Párizsi Opera, a londoni Covent Garden, a szentpétervári Mariinszkij Színház együttese a Kirov Balett, az English National Ballet és az American Ballet Theatre mesterei mellett, hetedik éve tart kurzust a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója.

Solymosi Tamás a hazai sajtónak rövid beszámolót adott a kurzus vége felé közeledve: „Klimentova kezdeményezését épp olyan nagyra értékelem, mint Csehország támogatását, hiszen a világhírű cseh balerina sosem táncolt hazájában. A nemzetközi tánckurzust mégis hazavitte, s ehhez maximális támogatást nyert mind az országtól, mind Prága városától.

A résztvevő fiatalok különböző kvalitásokkal bírnak, dolgozni akarásuk, és a pálya iránti elhivatottságuk viszont közös. Számomra is rendkívül hasznos a részvétel, hiszen  balettigazgatóként felmérhetem, milyen színvonalat képviselnek a világ fiatal művészei.”

vissza