Újra jön a világhírű Eifman balett - Karamazov testvérek

2012.10.05.

Újra jön a világhírű Eifman balett - Karamazov testvérek

Dosztojevszkij szenvedélyes műve lélegzetelállító koreográfiájával, bravúros, akrobatikus elemeivel 2009 óta a magyar közönség egyik kedvence. A látványos, cselekményes táncmű október 10-étől a Magyar Nemzeti Balett sztárszereposztásával kerül ismét színpadra. (A fotón: Pazár Krisztina és Bajári Levente)

A koreográfus, Boris Eifman sokszínű alkotó, 1977-ben bemutatott Kétszólamúság című koreográfiája Pink Floyd-zenére készült, ami akkoriban tabudöntögetésnek számított. Irodalmi ihletésű balettjeinek sorában ez a Dosztojevszkij-mű a Mester és Margarita, az Orosz Hamlet és a Don Juan mellett szerepel. Eifman egyik nagy erénye, hogy a klasszikus mozgásformákat akrobatikus elemekkel egészíti ki – ez lehet a budapesti Karamazov-előadás sikerének egyik titka. Az előadás egyik látványos eleme, hogy a balett művészek köteleken emelkednek a magasba.

Eifman mindemellett a belső vívódások ábrázolása révén rajzolja meg figuráinak jellemét, amelyekből erős színpadi hatású képek alakulnak ki. Dosztojevszkij műve kiváló matéria Eifman számára, hiszen a kegyetlen, alkoholista apa, a nagyon eltérő karakterű fivérek és az életükben előforduló nőalakok felvonultatása sok kiváló táncos- és egyben színészi produkcióra nyújt lehetőséget. S hogy a koreográfus teljes színházat csináljon, Rachmaninov, Wagner, Muszorgszkij zenei részleteit hívja segítségül, amelyeket sikeresen ötvöz cigány népdalokkal.

A Magyar Nemzeti Balett októberben hat alkalommal játssza a Karamazov testvéreket. A főbb szerepeket a társulat legkiválóbb táncosai alakítják.

vissza