Városszerte nagy sikert arattak a Diótörő-figurás hirdetőoszlopok

2012.12.11.

Városszerte nagy sikert arattak a Diótörő-figurás hirdetőoszlopok

Egész decemberben az utcai forgatagban csodálhatják a járókelők az Operaház ünnepi balett-slágerének, A diótörőnek öt ismert figuráját. A több mint két méteres, gyönyörű mesealakok öt átlátszó hirdetőoszlopban láthatók, a Károly körúton és a dalszínház előtt, az Andrássyn.

A diótörőt minden évben óriási érdeklődés mellett mutatja be az Operaház, a jegyek napok alatt keltek el. A dalszínház idén azokra a nézőkre is gondolt, akik már nem tudtak jegyet vásárolni, hiszen november 30-ától a legnépszerűbb karácsonyi történet figurái: Drosselmayer - Varázsló, Mária hercegnő és Egérkirály a Károly körúton hívogatja az arra járókat a Diótörő Fesztiválra. Az Operaház előtt Spicc baba ésA diótörő áll átlátszó, belülről világított hirdetőoszlopokban. A diótörő balett híres alakjait az intézmény szcenikai műtermének szobrász- és festőművészei alkották meg. A szobrok hagyományos színházi technológiával készültek, amelynek lényege a felnagyított, mesés ábrázolásmód. A csaknem két és fél méteres babák megformázásakor nem a hiteles emberábrázolás, hanem eltúlzott méretű, figyelemfelkeltő szobrok létrehozása volt a cél. Az Opera műtermének két szobrászművésze hungarocellből faragta ki a méretes szobortesteket, ezután öt festőművész festette meg a figurák arcát és ruháját. A szobrok a Diótörő Fesztivál teljes időszakában, egészen 2013 január elejéig láthatók a szabadtéri helyszíneken. 

Az ünnepi szabadtéri fesztivál emellett számtalan egyéb látványossággal szolgál: az Ybl-palota előtt felállított faházikókban A diótörőben is szereplő nemzetek közül Oroszország és Franciaország képviselteti magát - az ezen országok termékeit forgalmazó cégek jellegzetes gasztronómiai csodákkal (sajtok, borok) várják a vásárolni szándékozókat. Van sültgesztenye-árus és kávéscsésze alakú forró csokis-stand is, esténként élő kórusmuzsika csendül fel a dalszínház bejáratánál, a forralt bor- és teakimérésben pedig minden délután az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett sztárjai árusítják a meleg italokat.  

A MAHIR-oszlopokban látható Diótörő-figurák alkotói:

A szobrokat az Operaház szcenikai műtermének művészei: Szinvai Pál szobrászművész, Bukovinszkyné Miskolczy Gabriella szobrászművész, László Dorufestőművész, Báró Péter festőművész, Zenovitz Zénófestőművész, Miksa Bálint festőművész, Tszulaia Zurabfestőművész készítették. Az oszlopokban található további installációk grafikai megoldásait a Mátai és Végh Kreatív Műhely készítette, a technikai megvalósítást a Mahir City Poster Kft. munkatársai végezték.

Fotó: Csillag Pál

vissza