A legkecsesebb Csipkerózsika: Margot Fonteyn

2014.05.18.

A legkecsesebb Csipkerózsika: Margot Fonteyn

Ezen a napon (május 18.), 1919-ben született Margot Fonteyn, a 20. század derekának egyik legcsodálatosabb és leghíresebb balerinája volt, nem utolsósorban Nurejevvel való legendás kettőse miatt.

Az angliai Reigate-ben, Surrey-ben született. Apja mérnök, anyja pedig egy Fontes nevű brazil üzletember lánya volt, innen a név, amit a színpadon később Fonteyn-re változtatott. Korán megismerkedett a balett világával, olyan mesterek vették pártfogásukba, mint Olga Preobrajenszkaja és Mathilde Kschesszinszkaja, akik mindketten a Marinszkij Balett társulatában táncoltak.

1934-ben csatlakozott a Sadler Wells Baletthez, a majdani Royal Baletthez. Gyorsan haladt a ranglétrán, 1939-re első magántáncosnő lett és a társulat csillaga. Elsősorban szépsége, kecsessége és líraisága miatt imádták. Legemlékezetesebb szerepe Aurora volt a Csipkerózsikában, ahol Rose Adagiója után állva tapsolt a közönség.


1962-ben párosították össze az orosz disszidens Rudolf Nurejevvel a mára legendássá vált Giselle-ben. Margot ekkor negyven éves volt, és a visszavonulását fontolgatta. Ami kísérletnek indult, az a balett világának egyik legizgalmasabb kettősévé nőtte ki magát.

Ahogy az számos nagy nevű táncossal, főleg nőivel történik, Fonteyn is a táncnak élt, civil élete a kulisszák mögé szorult egészen addig, amíg szerelembe nem esett egy panamai diplomatával. 1959-ben rövid időre bebörtönözték Panamában, amikor férje megpróbálta megdönteni a kormányt. 1965-ben a diplomatát lelőtték, melynek eredményeként a férfi teljesen megbénult. Főleg a tetemes orvosi költségek miatt kellett Margotnak 60 éves koráig táncolnia, amikor már az artritisz is gyötörte a testét.

Visszavonulása után imádott panamai otthonában élt. Nurejevvel végig tartották a kapcsolatot. 1991. február 21-én halt meg Panamában.vissza