A magyar klasszikus balett egyik kiválósága: Róna Viktor

2014.08.17.

A magyar klasszikus balett egyik kiválósága: Róna Viktor

Ezen a napon (augusztus 17.), 1936-ban született Róna Viktor, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettigazgató és koreográfus.

Generációjának egyik legkiválóbb művészeként tartják számon, a világ szinte minden balettszínpadán vendégszerepelt. Művészcsaládból származott, várható volt, hogy a szülők nyomdokába lép valamiképp. Édesapja színész, édesanyja színésznő, operett primadonna volt. Már kisgyermekként szerepelt rádióban és filmen, nyolcévesen pedig felvették az operaház balettiskolájába. Mestere Nádasi Ferenc volt. 1950-ben csatlakozott a Magyar Állami Operaházhoz, 1954-ben végzett balettmesterként, 1957-ben pedig az Operaház magántáncosa lett. Két év múlva Leningrádba ment egy évet tanulni, ott kötött örök barátságot a világhírű Rudolf Nurejevvel.

1961-ben megkapta első önálló meghívását, a Picasso 80. születésnapjára szervezett nizzai gálaesten Orosz Adéllal vett részt. A Covent Gardenben egy év múlva a neves prímabalerina, Margot Fonteyn oldalán tündökölt.

1974 és 1980 között a Norvég Állami Balett balettmestere, vezető táncosa és koreográfusa volt. Ezt követően két évig a Párizsi Nagyoperában volt vezető balettmester, majd a milánói Scalaba tette át székhelyét. Tanított Cannes-ban is, és ugyancsak megjárta Európa és Ázsia számos országát. Munkássága során számos elismerésben részesült.1991-ben visszatért az Operába: a Csipkerózsikát Róna rendezésében és koreográfiájával állították színpadra. Tervei között szerepelt A hattyúk tava átdolgozása is, de betegsége sajnos már nem tette lehetővé, hogy valóra váltsa ezt az álmát. 58 éves korában, 1994. január 15-én hunyt el.

Fantasztikusan gazdag pályafutása során Róna Viktor a klasszikus-romantikus balettek szinte valamennyi főszerepét eltáncolta. Így a közönség megcsodálhatta elképesztően szép mozdulatait, technikáját és tartását egyebek mellett a Diótörőben, a Spartacusban, a Rómeó és Júliában, A szilfidben, Syilviában, Giselle-ben, A fából faragott királyfiban és természetesen a Hattyúk tavában. 

vissza