Az angol balett keresztanyja

2014.06.06.

Az angol balett keresztanyja

1898. június 6-án született Ninette de Valois, ír-angol táncos, koreográfus, tanár és a klasszikus balett rendezője. A The Royal Ballet megalapítója, ami a világ egyik vezető balett társulata napjainkban is.

Ugyancsak nevéhez köthető a Birmingham Royal Ballet és a Royal Ballet School létrehozása. Világszerte úgy tekintenek rá, mint a balett történetének egyik legbefolyásosabb alakjára.

Az Írországban született de Valois tízévesen kezdett balett órákra járni. 1923-ban csatlakozott a Ballets Russes-hoz, a Szergej Diaghilev orosz impresszárió által alapított világhírű társulathoz. Három évig maradt, majd létrehozta saját tánciskoláját. Leghőbb vágya az volt, hogy növendékei elsajátítsák az egyedi brit stílust. A tanítványok profi színpadi tapasztalatra tettek szert, mivel különböző darabokban léptek fel az Old Vic Theatre-ben, ahol maga de Valois felelt a koreográfiákért.

1947-ben megalapította Törökország első balett iskoláját, folyamatosan koreografált, új táncosokat szerződtetett, tehetségeket kutatott fel. A Royal Ballet-ből hivatalosan 1963-ban vonult vissza, de jelenléte megmaradt. Londonban érte a halál 102 éves korában, ám az utolsó pillanatig folytatta nyilvános megjelenéseit. 

vissza