Az orosz balett fekete gyöngyszeme

2014.05.29.

Az orosz balett fekete gyöngyszeme

Május 29-én, 1996-ban hunyt el a csodaszép és rendkívüli képességű orosz balerina, Tamara Toumanova. 1919. március 2-én született Szibériában, és már kisgyerekként kalandos élete volt.

Miután kimenekültek a Szovjetunióból az októberi szocialista forradalmat követően, a szülők Sanghajban éltek egy évet, majd Kairó felé vették az irányt. Kis időt menekülttáborban töltött a család, majd Párizsban telepedtek le, ahol hatalmas orosz emigráns közösség élt.

Toumanova a francia fővárosban zongora és balett leckéket vett, hatévesen pedig a világhírű Anna Pavlova hívta meg őt fellépni az egyik gálaműsorába. Tízévesen debütált az Operában, tánca lenyűgözte a kritikusokat.

Az egyik legnagyobb hatású balettmester és koreográfus, George Balanchine fedezte fel 13 éves korában, ekkor vált nemzetközileg ismertté. Európában számos balettben lépett fel, Balanchine pedig az USA-ban is megismertette őt a közönséggel.

Két orosz társával együtt hamarosan baby balerináknak kezdték nevezni őket, Toumanova pedig hamarosan kiérdemelte az orosz balett fekete gyöngyszeme elnevezést selyemfényű fekete haja, sápadt bőre és csodálatos mozgása miatt.

A gyönyörű és tehetséges Tamara több filmben is szerepelt, férjet is a filmiparból választott. 1944-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, kései éveiben csendesen élt Beverly Hills-i otthonában. 77 éves korában érte a halál. 

vissza