Balettművészetért Kulturális Egyesület

George Balanchine legünnepeltebb múzsája: Suzanne Farrel

2014.08.16.

Ezen a napon (augusztus 16-án), 1945-ben született a balettvilág egyik legendás figurája, Suzanne Farrell, aki az Egyesült Államok egyik leghíresebb lírai balerinája.

Roberta Sue Ficker néven született Cincinnatiben, korai neveltetését a Cincinnati Zenei Konzervatóriumban kapta. 1960-ban a Ford alapítvány ösztöndíjával jutott be George Balanchine balettiskolájába. Egy évvel később pedig már csatlakozott is a New York-i City Ballet társulatához. 1963-ban John Taras koreografált számára egy balettet, Passage címmel. Egyik legismertebb szerepe Balanchine Don Quijotéjének Dulcineája, amely 1965 tavaszán debütált. Farrell mindegyik szerepét saját magára formálta, és a technikát új szintre emelte.

1965-ben lett első táncos. Első szerepe új pozíciójában a Párizsi Operában érte. Balanchine villámgyorsan szerelembe esett alabástrom hercegnőjével, és számos szerepet adott neki. A mesterrel való munkát igazi együttműködésnek írta le Farrell: amikor mutatott valamit, szinte soha nem tudta megismételni, így megpróbáltam nagyon figyelni, hogy mit akart első alkalommal – mondta Balanchine-ról a táncosnő.

Mindezek ellenére a koreográful feleségül vett egy korábbi balerinát, Tanaquil LeClercq-et, aki polióban szenvedett. Habár elvált tőle, hogy meghódítsa Farrellt, Suzanne nem állt kötélnek, és inkább táncos társához, Paul Mejiához ment feleségül. Ez komoly törést okozott a balerina és a mester viszonyában, ami olyan feszült lett, hogy végül Farrell és férje elhagyták a társulatot. 1975-ben tért vissza ismét a NYCB-hoz és Balanchine-hoz. A mester újra nekiállt, hogy baletteket kreáljon számára. Partneri viszonyuk egészen Balanchine haláláig, 1983 áprilisáig tartott. Suzanne 44 éves korában, 1989 novemberében vonult vissza a társulattól.


Szokatlanul hosszú táncosi karrierje volt. A 28 év folyamatos balett komoly nyomot hagyott a testén, amelyet kikezdett az artritisz. Csak a színpadtól vonult azonban vissza, Balanchine darabjait elkezdte átadni a jövő generációinak, világszerte számos híres társulattal dolgozott együtt, úgy mint a Párizsi Opera Balett, Kirov Balett, Bolsoj Balett.

2000-ben indította el saját vállalkozását, a Suzanne Farrell Balettet, amely a Kennedy Központban üzemel. Farrell a balett világában páratlan karriert futott futott be, generációjának egyik legismertebb tagja.vissza