Ilyen Júlia nincs még egy: Aleszja Popova

2014.07.20.

Ilyen Júlia nincs még egy: Aleszja Popova

Ezen a napon (július 20.) született Popova Aleszja, Kossuth-díjas magyar balettművész, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház első magántáncosa.

Kijevben született magyar édesanya és ukrán édesapa gyerekeként, első nyelve a magyar volt. Négyévesen látta először a Bolsojban a Hattyúk tavát, és a klasszikus zene iránti rajongása volt az, ami eljuttatta a balettig. Ötévesen költözött Magyarországra. Markó Iván vezetésével a Győri Balett iskolát nyitott, ide felvételizett Aleszja. Olyan mesterek formálták őt, mint Ludmilla Cserkaszova, a Bolsoj szólistája.


Tízévesen már turnézott. A Balettintézet volt a következő nagy lépés, ahol 1993-ban szerezte meg diplomáját. 2003-ban szintén diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskola balett-pedagógus szakán.

Már 15 évesen elsöprő győzelmet aratott a lausanne-i balettversenyen. Seregi László Makrancos Katája után – mely első nagy szerepe volt – sorra megkapta a balettirodalom női főszerepeit.

1993-ban szerződött az Operaházhoz, 1997-től első magántáncosa, 2002-től vezető magántáncosa. Számos országban vendégszerepelt.  

vissza