Némafilmes sztár volt a Bolsoj balerinája: Vera Karalli

2014.07.27.

Némafilmes sztár volt a Bolsoj balerinája: Vera Karalli

Ezen a napon (július 27.), 1889-ben született Vera Karalli, a Bolsoj Színház balerinája, az orosz némafilm egyik sztárszínésznője.

Karalli Moszkvában született, 1906-ban kapta meg balett diplomáját a Moszkvai Színházi Iskolában, osztályvezetője Alexander Gorszki volt. 1906-1909 között a Bolsoj társulatának tagja volt, számos Mikhail Fokin és Gorszki balettban kapott szerepet. Olyan produkciókban volt vezető táncos, mint Csajkovszkij Hattyúk tava című alkotása.

1914-ben debütált a filmvásznon is, első filmjét egy moszkvai filmstúdióban forgatta. 1914 és 1919 között mintegy tizenhat szovjet némafilmben tűnt fel. Szerepelt Tolsztoj Háború és béke című regényének első filmadaptációjában, Vlagyimir Gardin és Jakov Protazanov rendezésében. 1917-es filmje, melyben néma táncost alakított, villámgyorsan a nemzetközi hírnév felé repítette. A kommunista forradalom, majd a polgárháború idején sajnos több filmje tönkrement vagy elveszett.

Az 1910-es években Vera Karalli Dimitrij Romanov nagyherceg ágyasa volt, az akkori hírek szerint pedig részt vett Grigorij Raszputyin ellen 1916 decemberében bekövetkezett merénylet szervezésében is.

A forradalom után Karalli elhagyta Oroszországot, és Párizsba ment balettozni a Diaghilev által szervezett Orosz Baletthez. A húszas években Karalli Litvániában is dolgozott tánctanárként, a harmincas években pedig Bukarestben kápráztatta el a nagyérdeműt a Román Operában. 1938-41 között Párizsban élt, majd Bécsben telepedett le, ahol balettoktatóként dolgozott. Az ausztriai Badenben halt meg 1972. november 16-án.vissza