Tüdőgyulladás ellen balettlecke: ma született Betty Oliphant

2014.08.05.

Tüdőgyulladás ellen balettlecke: ma született Betty Oliphant

Ezen a napon (augusztus 5.), 1918-ban született Nancy Elizabeth „Betty” Oliphant, a Kanadai Nemzeti Balettiskola egyik megalapítója.

Oliphant Londonban látta meg a napvilágot; gyerekkorában tüdőgyulladás kínozta, ezért orvosa balett leckéket javasolt számára, hogy könnyebb legyen a légzése. A doktori javallat meglehetősen jól sikerült, mert 17 éves korára megnyitotta saját iskoláját.

1947-ben költözött Kanadába. 1951-ben Celia Franca, a Kanadai Nemzeti Balett igazgatójának kérésére mesternővé nevezték ki a társulatnál. Közösen megalapították a Kanadai Nemzeti Balettiskolát 1959-ben. Oliphant a Cecchetti módszert használta tanítása során. Szintén kinevezésének évében művészeti igazgató lett, de 1975-ben lemondott posztjáról, hogy teljesen az iskolának szentelje magát. 1989-ben vonult vissza.

Betty híres volt szigorúságáról, magas elvárásairól és a helyes technikához való ragaszkodásához. Erőteljesen fellépett Kanadában a művészetek támogatása érdekében. A kanadai nemzeti balett nélküle ma nem lenne világhírű.

1973-ban kitüntették, 1988-ban pedig az iskola előadótermét Betty Oliphant Színházra keresztelték. 85 éves korában, St. Catharines-ben halt meg 2004. július 12-én.

vissza