Aranyecset - Liszt F. / Wagner, R. / Berlioz, H. / Pártay L.

2013.11.06.

Aranyecset - Liszt F. / Wagner, R. / Berlioz, H. / Pártay L.

Magyar Állami Operaház
2013. november 6. szerda / 19:00 - 22:00

I.felvonás  

Munkácsy párizsi palotájában estélyt ad feleségével, Cecillel. Jelen vannak Párizs előkelőségei, Paál László barátja, Goupil képkereskedő és szépséges felsége Charlott. Munkácsy a bál után titokban műtermébe hívja az asszonyt. 

Munkácsy boldogan dolgozik festőállványainál műtermében. Charlott felkeresi Mihályt, szerelemi találkozójuk után Mihály ledől díványára és álomba merül. Álmában végig éli gyermekkora asztalon inas éveit, első szerelmi együttlétét egy szolgálólánnyal, a szörnyű kórt, melyet elkapott - abból a „Sors és hozzátartozói kihúzzák, és a jövő útjára terelik. A „Sors (Szamosy Károly, Ligeti) szimbolizálja azokat a segítő festőket, akik segítik és útjára kísérik. 

A Nemzeti Múzeum főigazgatója Than Moór festőművész ösztöndíjat ad Munkácsynak aki utazik tovább - Bécsbe. 

Bécsi festőiskolán megismerkedik „Svennel (aki titokban Koltay bárónő), szerelem szövődik köztük. Sven palotájába viszi Mihályt - szerelmük egyesül. Mihály újra el akar menni Svenhez; de a kastélyt zárva találja. Átmeneti vakságot kap és elájul. 

 

II.felvonás  

Hirschler szemklinikáján ébred szembetegségéből Munkácsy, mellette van Reök István, nagybátyja és Erzsi igaz barátja imádkoznak a felépüléséért. Szeme világát a Professzor visszaadja. 

Utazások Düsseldorfba: itt ismerkedik meg feleségével, Cecillel és Paál László festőművésszel, akivel konfliktus után örök barátságra lel a festő haláláig. Knaus festőiskolájában bontakozik ki önálló arculata, festői karaktere. 

Az álomból felesége, Cecil ébreszti fel. Az élet nehézségei, konfliktusai a valóságban folytatódnak. Goupillal veszekedés, feleségét otthagyva Paál Lászlóhoz menekül, aki viszont karjaiban hal meg. Ekkor a Golgota képet festi. 

Tizenöt év után felkeresi a már sikeres Mihályt Sven (Koltay bárónő). Mihály örömmel fogadja, majd dühvel kergeti el a már beteg asszonyt. Hol voltál 15 évig? - kérdi. Az asszony férje leprás lett és ezért távol tartotta magától a tehetséges festőt. Mihály felkeresi Svent, aki haldoklik és karjaiban hal meg. 

 

 

III.felvonás  

Párizsi világkiállítás: Munkácsy képe előtt tolonganak az emberek: „Krisztus a Pilátus előtt. Itt látja meg Ewylyt, aki Svenre emlékezteti. Meghívja műtermébe - a liezon után Ewyly apja elrángatja lányát a festőtől. 

Mihálynak az „Ecce Hommo kép festése közben szörnyű fájdalmai lesznek, víziója támad, megelevenednek képei figurái. Majd Cecil segítségére siet - Amerikából impresszáriók jönnek, hívják az Újvilágba. Charcot professzor klinikájára megy, hogy fájdalmát enyhítse. Itt szövődik szerelem az orvos ápolónőjével - aki tudja, hogy Mihály betegsége gyógyíthatatlan. 

Rövid amerikai sikeres út után siet haza. Szenvedései ellenére megfesti a „Honfoglalás óriási képet. Jókai, Malonyai hívja haza Magyarországra a Milleneumi évfordulóra. 

Szépművészeti múzeum: Megjelenik a császár, Ferenc József, Jókai, Malonyai és a magyar előkelőségek. Mihály a kiállítása után összeesik. 

Utolsó óráiban felkeresi őt a felesége, a „Sors - a halott Paál László, a szeretők. Utolsó Haláltánca után Sven érte jön szánon és magával viszi. 

vissza