Hófehérke és a 7 törpe - Kocsák T. / Harangozó Gy.

2014.06.02.

Hófehérke és a 7 törpe - Kocsák T. / Harangozó Gy.

Erkel Színház
2014. június 5. csütörtök /18:00-20:20

I. felvonás Prológ 

A nagy Hófehérke-mesekönyv első lapja feltárul, amelyről rémesen szépséges kép tűnik elő: a fenyegető gonosz mostoha képe.  

 

1. kép (A palota kertjében) 

A gonosz Mostoha munkára fogja Hófehérkét. A szolgálók örömmel segítenek neki. A takarítás után a Vadász fehér galambot ajándékoz Hófehérkének. A vészjóslóan érkező Mostoha elől mindenki elmenekül. Megérkezik a Királyfi, és első pillantásra beleszeret Hófehérkébe. A fiatalok csak nagy nehézségek árán tudnak kettesben maradni. Meghitt együttlétüket a gonosz Mostoha - féltékeny gyűlölettel teli szívvel - kilesi. 

 

2. kép (A Mostoha szobájában) 

Dühtől felajzottan érkezik a szobájába a hiú királynő. Mérge szépségápolás közben elszáll. Átöltözik, és a varázstükör elé áll. A tükör szelleme tudomására hozza: Hófehérke a legszebb a világon. A Mostoha éktelen haragra gerjed. Hivatja a Vadászt, és megparancsolja neki: ölje meg Hófehérkét. 

 

3. kép (Az erdőben) 

A Vadász - lepkegyűjtés ürügyével - az erdőbe csalja Hófehérkét. Megpróbálja teljesíteni a királynő parancsát, de nem viszi rá a lelke. Végül - Hófehérkét egyedül hagyva - megszökik.  

 

4. kép (A bányában) 

Hófehérke az erdőben bolyong, közben a törpék elindulnak a bányába, ahol drágakövet bányásznak. 

 

5. kép (A törpék házában) 

Hófehérke megérkezik a törpék üres otthonába. Az éhes lány eszik, iszik, majd egy nagy lepedő alá bújva lefekszik aludni - keresztben a hét ágyon. A törpék nótázva érkeznek haza. Döbbenten fedezik fel, hogy valaki járt a házban. Amikor Hófehérke megmozdul, megrémülnek, de az első ijedtség után hamar összebarátkoznak, és befogadják a lányt.  

 

II. felvonás 1. kép (A Mostoha szobájában) 

A Mostoha ismét a varázstükör elé áll. A tükör szelleme megmutatja neki, hogy Hófehérke vidáman él a törpék házában. A gonosz királynő haragra gerjed, és szörnyecskék segítségével varázsitalt főz. A szertől a Mostoha almát áruló Banyává változik. A legszebb piros almát megmérgezi, és eltűnik.  

 

2. kép (A törpék házában, erdőben) 

A törpék munkába indulnak, Hófehérke egyedül marad. Nemsokára megérkezik a Banya. Vizet kér, és hálából a legszebb almájával ajándékozza meg a lányt. Hófehérke beleharap a gyümölcsbe, majd összeesik és meghal. A Banya diadaltáncának végén - bosszúra éhesen - megérkeznek a törpék. Üldözőbe veszik az alattomos gyilkost, aki menekülés közben - mennydörgés kíséretében - a mélybe zuhan. 

 

3. kép (Erdei tisztáson) 

A Királyfi és kísérete a Vadász vezetésével Hófehérkét keresi. Távolról felhangzik a törpék bús éneke. A gyászolók vállukon hozzák Hófehérke koporsóját. A Királyfi szeretne elbúcsúzni a lánytól. Csókjától Hófehérke életre kel. A szerelmesek örök hűséget fogadnak egymásnak. Örömünnep kezdődik. A végére előkerül a nagy Hófehérke-könyv, amelynek első lapján a gonosz Mostoha pöffeszkedik. Kuka befejezi a mesét: rácsapja a könyv fedelét a szívtelen boszorkányra. 

 

vissza