Szentivánéji álom Mendelssohn, F. / Seregi L.

2013.04.06.

Szentivánéji álom Mendelssohn, F. / Seregi L.

Magyar Állami Operaház
2013 Április 6-szombat / 11:00-13:45

I FELVONÁS

1.szín

Egy társulat érkezik a színházba. MEgkezdik az előadás előkészületeit. Szétrámolják a jelmezeket, a kellékeket, folyik a szereptanulás, a kosztümprópa, a díszletezés; mindez a közismert Mendelssohn-muzsikára. Mire véget ér a nyitány, addigra megismerjük a szereplőket és azt, hogy ki kihez tartozik: készen áll a titokzatos Ardennes-i erdő, ahol minden megtörténhet és meg is történik. 

2.szín

Puck és a tündérek táncával kezdődik, utána feltűnik Titánia és Oberon: keményen összevesznek. Oberon bűvös virágok kér Pucktól. Puck meghozza a virágot, majd eltűnnek a színről. Hermina és Lysander menekül az erdőbe, fáradtan nyugovóra térnak, a tündérek hozzák 'I'itániát, aki ugyancsak aludni készül. Oberon  'I'itánia szemére hini a bűvös cseppet. Mestreemberek érkeznek az erdőbe, hogy próbálják azt a darabot, amelyet Theseus lakodalmi ünnepségén akarna előadni. Próba közben eltűnik Zuboly, majd szamárrá varázsolva lép elénk és a mesteremberek közé: remült társai szétszaladnak. Titánia már a varázslat hatása alatt, felfedezi a szamárrá változott Zubolyban a szépséget. Extatikus szerelmi kettősük tomboló tündérek kíséretében zárja az első felvonást.

II FELVONÁS

Lysander és Hermina mélyen alszik az erdőben. Puck varázsnedvet cseppent Lysander szemére. Heléna követi Demetriust, hogy rátaláljon riválisára. Demetrius elkergeti az őt követő Helénát, hiszen nem szereti, majd továb kutat az erdőben. Heléna egyedül marad, megpillantja az alvó Lysandert., aki felébredve heves szerelemre gyullad iránta és üldőzöbe veszi szerelmével. Hermina is felébred: kétségbeesetten látja, hogy szerelmese, Lysander nincs mellette a fekhelyén. Keresésére indul. Demetrius halálfáradtan vánszorog vissza, Puck, hogy jóvátegye tévedését ( ő kavarta össze keresztbe a szerelmeseket ), Demetrius szemébe is bűvös virágnedvet cseppent,  de így mégjobban összekeveredik minden. Miközben Lysander Helénát ostromolja, az belébotlik a bűvös csepp hatása alatt alvó Demetriusba, aki felébredve,  megpillantván Helénát, olthatatlan szerelemre gyullad iránta, s így már ketten ostromolják. Közben bolyongásából megérkezik Hermina, és tanúja lesz a félreérthetetlen helyzetnek.Négyük veszekedésének a végén szétszaladnak. Oberon érkezik, megdorgálja Puckot, hogy rosszul látta el a feladatát. Puck bocsánatért esedezik, és vihart varázsol az erdőbe: a villámcsapások közepette a zuhogó esőben össze-vissza bolyongó szerelmesek Puck parancsa szerint végre nyugovóra térnek. Theseus és Hyppolyta kíséretükkel a reggeli vadászaton Égeusszal, Hermina apjával együtt felfedezik az alvó szererlmespárokat. Botrányos ébresztés következik, melynek során Égeus elégtételt követel elrabolt lányáért. Theseus megbocsát, és kijelenti, hogy hármas esküvő lesz. Ő elveszi Hyppolitát és a szerelmesek közül is - mint zsák és a foltja - Ki-ki lelje meg hozzáillő párját. A ét megszeppent párocska egyedül marad az erdőben. Táncuk a kibékülésről, a megbocsátásról és az érthetetlen éjszakáról szól, majd örömmel távoznak. Oberon érkezi, Titánia szeméről leveszi a űvös varázst. Titánia bevallja szerelmét és Oberonhoz való tartozását. Távozásuk után Zuboly madárcsicsergésre ébre, de képtelen rendbe tenni magában az álmát. Az erdő sűrűjében barátai, szomorú gitárdalát meghallva, rájuk talál. Örömmel újságolja, hogy az udvar elfogadta a darabjukat, és felkészülhetnek az előadásra.

 

III. FELVONÁS

A híres Nínászinduló dallamára gyülekezik Theseus és udvar a menyegzőre. Megtekintik a kézművesekv -Zuboly és társai- előadását: Pyramus és 'I'hisbe, egy szörnyű-víg tragédia cimmel. A sikeres előadás után igazi esüvöi lakoma következik.A gondtalan és féktelen táncmulatság közepén száll le az éjjel és a tündérek Oberonnal és 'I' itániával megjelennek az ünneplő udvarban. Az elalvó vendégsereg közepette megáldják a házat, termékenységet kívánnak a három házaspárnak. Oberon-Prospero immár dolga végeztével széttöri varázspálcáját, s véget ér az előadás. Az eddig játszó szereplők levetik maszkjukat és jelmezüket, távoznak a színről. Egyedül Puck marad, hogy jó éjszakát kívánjon a közönségnek. Megtalálja az eltört varázspálcát, és sírva próbálja összeilleszteni. Sikerül egybeilleszteni és a szín ismét varázslatossá válik. A  művészet örök, az előadás soha nem érhet véget, a varázslat soha nem törhet meg.

vissza