Trójai játékok- A Szilfid - Downes B. / North, R.; Lovenskiold H. S. / M. Gielgud

2014.05.13.

Trójai játékok- A Szilfid - Downes B. / North, R.; Lovenskiold H. S. / M. Gielgud

Magyar Állami Operaház
2014. május 23. péntek / 19:00-21:45

A Trójai játékok

 

Robert North amerikai táncos és koreográfus számos neves együttessel és művésszel dolgozott együtt - többek közt Martha Grahammel is -, 1974-ben alkotta meg egyik leghíresebb koreográfiáját, a Trójai játékokat (Troy Game). 

A klasszikus balettparódiában kizárólag férfi táncosok működnek közre. 

A Szilfid 

 

I.felvonás 

Egy skót udvarházban 

Hajnalodik. James, a vőlegény, a kandalló előtti karosszékében szendereg. Egy tündérlány, a Szilfid, látható mellette, aki csókjával ébreszti fel, majd eltűnik amint a ház lakói elkezdenek mozgolódni. Megérkeznek a szomszédok, hogy elkezdjék az esküvői előkészületeket. James menyasszonya, Effie elé siet és megpróbálja feledni a Szilfidet. Gurn, az egyik szomszéd is szerelmes Effie-be. A készülődés forgatagában egy öreg boszorkány, Magde, érkezik, és a tűznél telepszik le, hogy egy kicsit felmelegedjen. James, mivel ki nem állhatja a bűbájt, gorombán utasítja ki a házából az öregasszonyt, azonban Gurn védelmébe veszi és itókával kínálja a boszorkányt. Madge jósol a jelenlévőknek és elárulja, hogy Effie nem James, hanem Gurn felesége lesz.  

James újra egyedül van. Megjelenik neki a Szilfid és hívja, hogy kövesse az erdőbe. Egy villanásra Gurn is szemtanúja lesz a találkozásuknak, és már siet is Effie-hez, hogy beszámoljon James hűtlenségéről. James, hogy elrejtse, a karosszékbe kucorodó/húzódó Szilfidre egy takarót dob. Amikor azonban Gurn lerántja a leplet, bizonyítandó, hogy a tündért rejti, már csak az üres karosszéket találja.  

Elkezdődik az esküvő. A Szilfid kizárólag James számára láthatóan kószál a táncolók forgatagában. James megpróbálja követni, de a Szilfid megint eltűnik. Végül minden készen áll az esküvőre. James előveszi az Effie-nek szánt jegygyűrűt, de a Szilfid kikapja a kezéből és az erdő felé indul, ahová a férfi követi. Harapnivalót szolgálnak fel. Effie koccintani akar a vőlegényével, de már csak hűlt helyét találja. A menyasszony könnyekben tör ki, miközben Anna, James házvezetőnője Gurnt és barátait küldi az eltűnt vőlegény megkeresésére. 

 

II. felvonás  

A boszorkány barlangjában 

Madge és ördögi cimborái az éjszaka közepén nagy sebbel-lobbal kotyvasztják azt a mérget, amelybe mártva a finom kendő, a boszorkány James elleni bosszújának eszköze lesz. 

Az erdőben 

A sűrű erdőben a fák között szilfidek rebbennek könnyű szárnyaikon. A Szilfid is megjelenik Jamesszel, akit teljesen rabul ejtett a tündér bája. Bár a pillanat meghitt és igen bensőséges, a Szilfid még nem engedi, hogy James megölelje.  

Gurn tűnik fel a keresők csoportjának élén. Megtalálja James sapkáját, de Madge tanácsára ezt titkolja Effie előtt. A boszorkány emlékezteti Effie-t és Gurnt a jóslatára és arra buzdítja őket, hogy mielőbb keljenek egybe. Anna még folyatná a keresést, de Effie már döntött: mindannyian visszatérnek a faluba, hogy megtartsák a lakodalmat. 

James bukkan fel és szomorú, mivel a Szilfid újra kisiklott a karjai közül. Ekkor toppan be a boszorkány a kendővel, amelynek segítségével a szerelmes férfi örökre foglyul ejtheti és maga mellett tarthatja a Szilfidet. A banya távoztával előtűnik a Szilfid. James megmutatja neki a kendőt, amitől a tündéren gyermeki öröm és kíváncsiság lesz úrrá, meg is próbálja megszerezni. James azt mondja neki, hogy csak akkor kaphatja meg, ha letérdel és megígéri, hogy örökre vele marad. A Szilfid beleegyezik és a férfi beletekeri a kendőbe, amint a boszorkány mondta. A Szilfid meginog, szárnyacskái lepotyognak és elveszti a látását. James megpróbál életet lehelni imádottjába, azonban már túl késő. A Szilfid társnői karjai között hal meg. 

A távolban Effie és Gurn esküvői menete látható. James eszméletlenül hanyatlik a földre. Madge győzelmét ünnepli, miközben James rájön, hogy rútul félre vezették. A férfi megpróbál harcolni vele, azonban a boszorkány mágikus hatalma nagyobb az övénél. James Madge örömmámora közepette hal meg. 

 

vissza