MB - Giselle 3D

 

Mariinszkij Balett – Giselle 3D

Balett előadás 3D-ben a szentpétervári Mariinszkij Opera- és Balett színházból

2011. október 7. 19:00
2011. október 28. 19:00

Magyarországra is elérkezett a világújdonságnak számító 3D balett vetítés. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a nagy múltú szentpétervári Mariinszkij Balett Giselle c. előadását vetítik október 7-én és 28-án, mely a világ első 3D technológiával rögzített balettje. A nagy sikerrel zajló Metropolitan operaközvetítések mellett így egy újabb komolyzenei műfaj elevenedik meg az Uránia mozivásznán.

Az 1841-ben bemutatott Giselle talán az egyetlen romantikus balett, amelyet a világ minden jelentős balett színpadán mind a mai napig játszanak. Adolphe Adam zeneszerző, és Jean Coralli, Jules Perrot és Marius Petipa koreográfus mesterek alkotása töretlen népszerűségnek örvend. A régi mondák, tündérmesék hol varázslatos, hol félelmetes világába kalauzoló története, a holdfényes völgyeket, titokzatos erdőket, kies mesetájakat ábrázoló díszletei, és a lenge tüllszoknyában, színes paraszti ruhákban előadott légies könnyedségű táncai mindig is ideális menedéket nyújtottak a hétköznapok sokszor fárasztó forgatagában. „Minden, ami titokzatos és távoli, földöntúli, az intim és termékeny viszonyba került a balettel” – mondta egykor Théophile Gautier, a librettó szerzője.

 

 

A világ első számú balett színházai között számon tartott szentpétervári Mariinszkij Balett úttörő vállalkozásra szánta el magát, amikor 2010-ben a Valerij Gergijev rendezte Giselle előadását a legmodernebb technikai megoldások alkalmazásával 3D-ben rögzítette, és 2011-ben a világ számos országában bemutatta. A közép-európai országok közül elsőként Magyarországon, az Urániában látható 3D-s mozi egészen újszerű módon jeleníti meg egy klasszikus balett előadás szépségét, lendületességét, a nézők az Uránia nézőterén is úgy érezhetik, mintha a Mariinszkij Színház legjobb páholyát kapták volna egy estére.

A Natalia Oszipova és Leonyid Szarafanov főszereplésével megelevenedő történet egy egyszerű falusi lányról szól, aki halálosan beleszeret egy parasztnak öltözött, dölyfös hercegbe. Az idillt a herceg csalfasága darabokra zúzza, a lánynak fájdalmában meghasad a szíve. A balett második felvonásában Giselle szellemmé változva kísért a színpadon, bosszúszomjas nőlelkektől, a “villiktől” övezve, de a szerelem ereje legyőzi még a halált is, és a lány bocsánatot nyer egykori, immár bűnbánó kedvese számára.

Két felvonásos balett
A Mariinszkij Opera- és Balett színház 2010-es produkciója, felvételről
Műsoridő 96 perc

Zene: ADOLPHE CHARLES ADAM

Művészeti vezető: Valerij Gergijev
Koreográfus: Jean Coralli, Jules Perrot és Marius Petipa
Librettó: Vernoy de Saint-Georges, Théophile Gautier és Jean Coralli

Vezényel: Valerij Ovszjanyikov
Díszlettervező: Igor Ivanov
Fővilágosító: Vlagyimir Lukasevics

Szereposztás

Giselle: Natalia Oszipova
Albert herceg: Leonyid Szarafanov
Hans: Ilja Kuznyecov
Myrtha: Jekatyerina Kondaurova